jump to navigation

Επίδραση Αρωματικών Φυτών στη Μάθηση Ιανουαρίου 27, 2011

Posted by georgekiriakidis in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

Τα αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά αποτελούσαν πάντα αντικείμενο εμπορίου µε σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ωστόσο η σπουδαιότητά τους περιορίστηκε σηµαντικά µε την παρασκευή συνθετικών χηµικών ουσιών. Με ιδιαίτερη όμως έμφαση πρόσφατα, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε ολόκληρο τον κόσμο για μια ορθολογικότερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, μείωση της κατανάλωσης συνθετικών φαρμάκων και περιορισμό της χρήσης χημικών προσθέτων στα τρόφιμα, ανανεώθηκε το ενδιαφέρον για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, έτσι ώστε σήμερα η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, ποτών, καλλυντικών και φαρμάκων επιστρέφει ξανά στη φύση, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο να χρησιμοποιούν για την κατασκευή των προϊόντων τους ουσίες φυτικής προέλευσης.

Ακόμη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει θα λέγαμε μια ‘βοτανική αναγέννηση’ στην Ευρώπη αλλά και στη Βόρεια  Αμερική, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι δίνουν συνεχώς μεγαλύτερη βαρύτητα στην υγιεινή διατροφή, σε θεραπείες με φάρμακα που χρησιμοποιούν φυτικές ουσίες, σε καλλυντικά που επίσης χρησιμοποιούν ως βάση τους ουσίες από βότανα και φυτά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη δυτική Ευρώπη η κατανάλωση φαρμακευτικών φυτών διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Επίσης, η συστηματική μελέτη πολλών φυτών έχει δώσει πολλές νέες ουσίες και χρήσεις, π.χ. αρωματοθεραπεία. Ακόμη, αποδείχτηκε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα χημικώς  παρασκευασμένα υποκατάστατα των αιθέριων ελαίων είχαν  ελάχιστη σχέση ως προς τη θεραπευτική, την αρωματική και την αρτυματική αξία τους σε σχέση με τα φυσικώς παραγόμενα από αρωματικά φυτά αιθέρια έλαια.

Αιθέρια έλαια και λειτουργίες του εγκεφάλου

Τα αιθέρια έλαια τρέφουν  πολλά συστήματα του σώματος μεταφέροντας οξυγόνο στα εγκεφαλικά κύτταρα, βελτιώνουν τη μνήμη και διεγείρουν τα κέντρα του εγκεφάλου ώστε να παρατηρηθεί αύξηση της ικανότητας μάθησης, συγγραφής, πνευματικής δουλειάς αλλά και βελτίωση επιδόσεων στις εξετάσεις.

Τα αιθέρια έλαια περιέχουν ένα μείγμα μικρών και μεγάλων χημικών ενώσεων τα οποία είναι ικανά να φτάσουν στον εγκέφαλο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο καθαρισμού του εγκεφάλου, όπως επίσης, αφυπνίζουν εκείνες τις περιοχές που σχετίζονται με τα συναισθήματα, ειδικά εκεί που «αποθηκεύεται» η ευχαρίστηση, το τραύμα αλλά και η μνήμη. Αυτό εξηγεί γιατί τα αιθέρια έλαια μπορούν να απελευθερώσουν το άτομο από συναισθήματα φόβου και να το βοηθήσουν να αλλάξει κάποιες λανθασμένες πεποιθήσεις του.

Επίσης, όταν κάποιος μυρίζει συνέχεια το ίδιο αιθέριο έλαιο, ενώ εργάζεται πνευματικά, μπορεί να ανακαλέσει πληροφορίες.

Μελέτες έχουν δείξει πως τα αιθέρια έλαια βοηθούν στην υπερκινητικότητα, στη διάσπαση προσοχής και στις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών αλλά και των ενηλίκων, αποτελώντας έναν φυσικό, ωστόσο, αποτελεσματικό τρόπο προσέγγισης και θεραπείας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Καθώς εισπνέουμε ένα αιθέριο έλαιο, διεγείρονται τα οσφρητικά νεύρα τα οποία στέλνουν με τη σειρά τους ερεθίσματα στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου. Σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μεταιχμιακού συστήματος και άλλων τμημάτων του εγκεφάλου επιβεβαιώνουν ότι αυτό το τμήμα του εγκεφάλου στην πραγματικότητα ελέγχει όλες τις βασικές νευρο-φυσικές λειτουργίες όπως: κτύπο της καρδιάς, αναπνοή, ορμονική ισορροπία, διαδικασία πέψης καθώς και τα συναισθήματά μας, τη μνήμη μας, το αίσθημα της πείνας και δίψας, την ικανότητα του να κοιμόμαστε, τη διάθεσή μας, τη σεξουαλικότητά μας και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο εγκέφαλος περικλείεται και προστατεύεται από μία μεμβράνη πλούσια σε λιπίδια μέσω της οποίας εισέρχεται το οξυγόνο καθώς και μερικά άλλα θρεπτικά στοιχεία αλλά η οποία είναι αδιαπέραστη σε μεγάλα οργανικά μόρια, όπως αυτά των περισσότερων θεραπευτικών χημικών φαρμάκων.

Αιθέρια έλαια με υψηλά ποσοστά σε τερπένια-όπως το λιβάνι, η λεβάντα και το σανδαλόξυλο-αυξάνουν το οξυγόνο στο μεταιχμιακό σύστημα που οδηγεί στην αύξηση της έκκρισης ενδορφινών, αντισωμάτων και νευροδιαβιβαστών. Ως αποτέλεσμα, αισθανόμαστε χαρούμενοι, πιο ζωντανοί και πιο υγιείς.

Αιθέριο έλαιο φασκόμηλου και γκρέιπφρουτ τονώνει το μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται θάλαμος και οδηγεί στην έκκριση νευροχημικών ουσιών όπως της εγκεφαλίνης που είναι ένα φυσικό παυσίπονο το οποίο επίσης προάγει το αίσθημα της ευεξίας.

Αιθέρια Έλαια για την ενίσχυση της συγκέντρωσης και της μνήμης και για χαλάρωση

Λεβάντα: Δρα εξισορροπητικά, ηρεμιστικά και χαλαρωτικά τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό αλλά επίσης ενθαρρυντικά και διεγερτικά στη ψυχή και το νευρικό σύστημα. Βοηθά πολύ και σε περιπτώσεις πονοκεφάλου και ημικρανίας.

Δενδρολίβανο: Προσφέρει πνευματική διαύγεια και τόνωση. Ισορροπεί το νευρικό σύστημα είτε όταν υπάρχει ένταση, είτε κατάθλιψη και απάθεια. Ενισχύει τη μνήμη. Ένα από τα καλύτερα έλαια για συγκέντρωση.

Βασιλικός: Έχει ενθαρρυντική επίδραση και είναι κατάλληλο για φοβίες, κούραση και κατάπτωση. Βοηθάει στην απομνημόνευση και στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων που προέρχονται από έντονη πνευματική δραστηριότητα.

Μέντα: Βοηθάει στην διατήρηση της εγρήγορσης και του  «καθαρού» μυαλού. Χαλαρώνει σε καταστάσεις συναισθηματικής υπερφόρτισης και πνευματικής κόπωσης. Ενισχύει τη μνήμη ειδικά κάτω από καταστάσεις άγχους.

Φασκόμηλο: Διεγερτικό, τονώνει τα νεύρα και συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου. Ενδίκνυται για όσους εργάζονται κάτω από ψυχολογική και νοητική πίεση. Ενισχύει την μνήμη και καταπολεμά τη νωθρότητα. Ένα από τα καλύτερα έλαια για συγκέντρωση.

Κανέλα: Αυξάνει και ενισχύει τις πνευματικές δονήσεις, υποκινεί τη διόραση, ενισχύει την εστίαση και τη συγκέντρωση.

Γαρύφαλλο: Ενισχύει την μνήμη.

Θυμάρι: Ενισχύει την μνήμη.

Λεμόνι: Προσδίδει πνευματική διαύγεια, ξεκούραση και χαλάρωση. Ενισχύει την μνήμη.

Πορτοκάλι: Προσδίδει πνευματική διαύγεια και ενέργεια στον οργανισμό.

Κέδρος: Τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία και την ψυχική συνέργεια και βοηθάει το σώμα να «επαναγράψει» πάνω στα παλιά γενετικά μοτίβα  νέα υγιή.

Τριαντάφυλλο: Δρα ηρεμιστικά και ευεργετικά στη διάθεση, αντικαταθλιπτικά και αφροδισιακά.

Περγαμόντο: Καταπολέμηση άγχους και κατάθλιψης.

YlangYlang: Ξεκουράζει το μυαλό και διεγείρει τις αισθήσεις. Καλμάρει τα νεύρα.

Σανδαλόξυλο: Ξεκουράζει και τονώνει το μυαλό, βοηθάει τη σκέψη και το διαλογισμό.

Λιβάνι: Δημιουργεί καλή διανοητική και συναισθηματική κατάσταση.

Αγριοκυπάρισσο: Δρα κατά της υπερέντασης , της πνευματικής κόπωσης και είναι κατάλληλο για ψυχική και σωματική ανάταση.

Από τη Ζερβάκη Δήμητρα, ΕΜΒΑ (Γεωπόνο)

Τα σεμινάρια μας “μαθαίνω πως να μαθαίνω” συνεχίζονται με επιτυχία !!!

Σχόλια

1. marianna - Ιουνίου 29, 2012

τελειο ευχαριστω!!!!

Dimitra Zervaki - Οκτώβριος 1, 2012

Να ‘σαι καλά! Αν χρειάζεσαι κάποια διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σου.

2. Ημερίδα για τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά στο Αγρίνιο | το Αγρίνιο χωρίς σύννεφα - Σεπτεμβρίου 4, 2012

[…] haspeedlearning.wordpress.com] Like this:LikeBe the first to like this. Bookmark the […]


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: