jump to navigation

Αξίζει να προσέξουμε τη μνήμη μας! Φεβρουαρίου 25, 2011

Posted by georgekiriakidis in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Είναι πράγματι εκπληκτικές οι δυνατότητες του μυαλού μας. Η τέλεια λειτουργία. Οι επιστημονικές έρευνες δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να εξηγήσουν πως λειτουργεί. Εικασίες μόνο. Πόσους νευρώνες έχουμε; Άλλοι λένε 100 δις άλλοι 100 τρις!!! Για τέτοιες αποκλίσεις μιλάμε.

Τι μπορούμε να απομνημονεύσουμε; Μάλλον δεν υπάρχει όριο. Οι δυνατότητες συνειρμών στους νοητικούς μας χάρτες, η δημιουργικότητα και η αναλυτική σκέψη κάνει απεριόριστες τις δυνατότητες του μυαλού.

Ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα και μπορούμε να αξιοποιήσουμε μόνο το 6-8% των δυνατοτήτων του (και τα ποσοστά αυτά κατ’ εκτίμηση!!!); Λογικά σήμερα με τόσες πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά θα έπρεπε να είμαστε ξυράφια. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Το πρόβλημα; …………Ο εφησυχασμός του μυαλού.

Τα πάντα σήμερα είναι καταγεγραμμένα. Ότι θέλουμε το βρίσκουμε πλέον με ένα κλικ στον υπολογιστή. Το θέμα μας βέβαια είναι αν αυτό που βρίσκουμε είναι στα αλήθεια αυτό που ψάχνουμε. Ή όπως συνήθως συμβαίνει είναι περασμένο μέσα από το φίλτρο κάποιου που πουλά κάτι!!!

Εικάζεται ότι από τότε που κατεγράφησαν τα έπη του Ομήρου, επί Πεισιστράτου, κανένας άνθρωπος δεν κατάφερε να μάθει απέξω την Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!

Χρειάζεται λοιπόν και το μυαλό μας τη γυμναστική του. Όπως το σώμα! Ακριβώς!!

Γιατί; Απλά γιατί παραμονεύει το Αλτσχάιμερ και η άνοια!!!

Πρώτο βήμα η συνειδητή συγκέντρωση στην απομνημόνευση. Πρέπει να το θέλουμε και να προσπαθήσουμε. Όχι στις λίστες!!! Άντε στην αρχή επικουρικά (μην γυρίσουμε από τα ψώνια και έχουμε αγοράσει τα μισά!!).

Άλλο “όργανο γυμναστικής” η επανάληψη. Προσπαθήστε τώρα να θυμηθείτε τι φάγατε προχτές το μεσημέρι και τι το βράδυ. Σκέφτεστε; Ψάχνετε; Προσπαθήστε να το συνδυάσετε με κάτι άλλο. Που ήσασταν, με ποιον κλπ. Τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται πιο εύκολα. Συνειρμοί και συσχετίσεις λοιπόν. Να μια καλή προπόνηση.

Κάθε πότε όμως αυτό; Μια φορά την ημέρα για λίγα λεπτά είναι αρκετά. Λίγο πριν τον ύπνο (μακριά από την τηλεόραση βέβαια!). Συνειδητά. Τι κάναμε μέσα στην ημέρα; Ποια από αυτά που μας “έτυχαν” θέλουμε να μείνουν στη μνήμη μας;

Μερικές βασικές αρχές για τη λειτουργία της μνήμης:

  • Δεν είναι ένα ανεξάρτητο σύστημα. Συνδέεται άρρηκτα με την αντίληψη, την προσοχή, την δημιουργικότητα και τη σύνθεση.
  • Δεν λειτουργεί αποσπασματικά. Τα πάντα είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους (γι’ αυτό το λόγο μπορούμε να θυμηθούμε συνειρμικά).
  • Όσο πιο οργανωμένη είναι η μνήμη μας τόσο ευκολότερα μπορούμε να ανακαλέσουμε πληροφορίες.
  • Δεν σχεδιάσθηκε μόνο για αποθήκευση αλλά και για λειτουργία (μην το ξεχνάμε!!!).
  • Δεν μειώνονται με τα χρόνια οι δυνατότητες λειτουργίας της. Απλά εμείς την παραμελούμε.

Όσο περισσότερο λοιπόν το δουλεύουμε τόσο καλύτερα δουλεύει και δεν γερνά. Διάβασμα ενός βιβλίου, μια συζήτηση με θέμα (όχι για τη μαγειρική της τηλεόρασης ή τον ιδιόρρυθμο γείτονα!!!), ένα σταυρόλεξο, μια σπαζοκεφαλιά βοηθούν πολύ.

Τέλος λίγες τεχνικές για την αποτελεσματική ανάγνωση:

  • Κρατήστε σημειώσεις με λέξεις κλειδιά.
  • Σχεδιάστε εννοιολογικούς χάρτες (απλή τεχνική με σίγουρα αποτελέσματα. Θα αναπτυχθεί σε άλλο άρθρο)
  • Σημειώστε και υπογραμμίστε στο βιβλίο, τα σημαντικά, με διακριτικό μολύβι. Το βιβλίο είναι ένας συνομιλητής. Ενεργητικό διάβασμα λοιπόν.
  • Θέστε ένα ερώτημα στο μυαλό σας κάθε στιγμή (συνήθως ο τίτλος με μορφή ερώτησης ή κάτι που ζητάμε π.χ. ποιος είναι ο δολοφόνος). Το ερώτημα έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του μυαλού. Είναι οδηγός και παρακινητής. Το κρατά ‘ξύπνιο’.
  • Σταματάτε κάπου – κάπου και σκεφτείτε πάνω σε μια ιδέα, μια άποψη ή ένα γεγονός. Συσχετίστε το με όσα γνωρίζετε. Στοχαστείτε πάνω σε αυτό.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να φανούν χρήσιμα μόνο αν πείσουμε τον εαυτό μας να τα θέσει σε λειτουργία. Σταδιακά γίνονται μία δεύτερη φύση και λειτουργούν ασυνείδητα.

Καλά μυαλά σε όλους μας!!!

(τα άρθρα που αναφέρονται στη μνήμη μας θα συνεχιστούν στο χώρο αυτό και με ασκήσεις αλλά και ενδιαφέροντα σχετικά θέματα)

Από τον Κυριακίδη Γιώργο

Τα σεμινάρια μας “μαθαίνω πως να μαθαίνω” συνεχίζονται με επιτυχία !!!

Αρέσει σε %d bloggers: