jump to navigation

13 Τρόποι για να Μάθεις το 2013 Μαρτίου 8, 2013

Posted by Dimitra Zervaki in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

on line learningΗ μάθηση είναι μία life long διαδικασία και όπως είναι γνωστό υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μάθει κανείς. Το διαδίκτυο μας προσφέρει νέους καινοτόμους τρόπους προσέγγισης και απόκτησης νέων γνώσεων, ώστε να διευρύνουμε την αντίληψή μας, να γίνουμε δημιουργικοί, να αναπτύξουμε soft & hard skills, να εξελιχθούμε.

Σας παραθέτω 13 online τρόπους μάθησης και θα σας πρότεινα να κάνετε ένα προσωπικό πλάνο που σε καθημερινή βάση να χρησιμοποιείτε έστω έναν απ’ αυτούς ανάλογα με τους στόχους που θέτετε και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψετε τόσο σε επίπεδο επαγγελματικό όσο και σε επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης.  Πιστέψτε με! Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!!! Και μην ξεχνάτε! Οι στόχοι πρέπει να είναι SMART (Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Timely) για να μπορείτε να καταλάβετε το return on investment!

1. Εμπνευστείτε από Σπουδαίες Ομιλίες

tedtalks

Επισκεφτείτε το site του TED Talks και βρείτε πραγματικά ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ομιλίες από ανθρώπους που πραγματικά τολμούν, παίρνουν ρίσκα, είναι focused και πετυχαίνουν. Όποιος δεν μπορεί να παρακολουθήσει ένα Master Course αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να το κάνει και μάλιστα δωρεάν!!!

Ένα άλλο site στο οποίο μπορεί κανείς να βρει υλικό σχετικό με θέματα κουλτούρας και ιστορίας είναι το Collection of Speech Collections. Επίσης είναι μία πολύ καλή «πηγή» έμπνευσης για βελτίωση της ρητορικής ικανότητάς μας.

2. Σπουδάστε Δωρεάν σε Σπουδαία Πανεπιστήμια

coursera

Τον τελευταίο χρόνο έχουν δημιουργηθεί εκπαιδευτικές πλατφόρμες οι οποίες παρέχουν online μαθήματα από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. Επισκεφτείτε το Coursera, το KhanAcademy και το SchooX για να πάρετε μία ιδέα περί τίνος πρόκειται.

3. Διαβάστε Έντυπα απ’ όλο τον Κόσμο

newspapers

Ένας άλλος τρόπος να διευρύνετε τις γνώσεις και τον τρόπο που σκέφτεστε είναι να επισκεφτείτε το site Onlinenewspapers όπου θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από ψηφιακές εφημερίδες οι οποίες είναι οργανωμένες ανά περιοχή και ανά γλώσσα.

4. Μελετήστε και Ερευνήστε Επιστημονικά Θέματα

open access

Υπάρχουν διάφορες Scientific Journals που όμως όπως αναφέρθηκε σε ένα προηγούμενό μου post δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμες. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να το λύσει το Directory of Open Access Journals το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε πρόσβαση σε 987.850 άρθρα, από 8.730 journals, από 122 χώρες.

5. Χρησιμοποιείστε το YouTube

youtube

Στο YouTube μπορείτε να βρείτε πολλά κανάλια τα οποία παρέχουν δωρεάν εκπαιδευτικά βίντεο. Άλλωστε και το ίδιο το YouTube έχει το δικό του Educational Channel. Για να τα βρείτε εύκολα μπορείτε να επισκεφτείτε το site Open Culture όπου εκεί θα βρείτε πληθώρα πληροφοριών δωρεάν εκπαιδευτικών πηγών.

6. Ρωτήστε μία Knowledge Engine

wolfram

To Wolfram Alpha είναι μία βάση που συγκεντρώνει τη γνώση από διάφορα επιστημονικά/θεματικά πεδία-μαθηματικά, μουσική, κουλτούρα, σπορ, παιχνίδια κ.ά. Εκεί μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις, αναλύσεις, συγκρίσεις, στατιστικά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι user friendly. Στη σελίδα Wolfram Alpha Examples δείτε παραδείγματα χρήσης και διαβάζοντας το άρθρο 10 Amazing Uses for Wolfram Alpha θα κατανοήσετε τη χρήση του και τη δύναμή του.

7. Μάθετε μία Ξένη Γλώσσα

radio

Για να μάθετε γρήγορα να συνεννοείστε σε μία ξένη γλώσσα το Radio Lingua σας παρέχει μικρής διάρκειας μαθήματα τα οποία μπορείτε να τα ακούτε σε όποια συσκευή θέλετε. Κάποια απ’ αυτά είναι δωρεάν και κάποια πρέπει να τα πληρώσετε. Άλλα site τα οποία παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες είναι το Carnegie Mellon’s Open Learning Initiative, BBC Languages, University of Cambridge Language Center.

8. Δημιουργείστε το δικό σας Ebook

comic

Είναι γνωστό ότι όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να γράψουμε ένα βιβλίο τότε «αναγκαζόμαστε» να σκεφτούμε δομημένα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να κάνει νέες συνάψεις. Το ComicMaster δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα Ψηφιακό Κόμικ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαθαίνετε πώς να δημιουργείστε ένα σενάριο και πώς να παρουσιάσετε την ιστορία σας με χρήση multimedia μέσων. Είναι ένας fun τρόπος για να εξελιχθείτε!! Και που ξέρετε? Μπορεί να ανακαλύψετε ότι έχετε και άλλα ταλέντα που δεν τα ξέρατε!!!

9. Δημιουργείστε το δικό σας E-Περιοδικό

zeen

Μία πολύ έξυπνη ιδέα, η οποία χρησιμοποιείται από διάφορες εταιρίες ανά τον κόσμο, είναι η δημιουργία ενός e-magazine. Επισκεφτείτε το Zeen και εκεί μπορείτε να κάνετε curate του περιεχομένου που θέλετε, να προσθέσετε φωτογραφίες, βίντεο, links με άλλα άρθρα και όλα αυτά να τα μοιραστείτε με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να δικτυωθείτε και να δημιουργήσετε κοινότητες με τα ίδια ενδιαφέροντα.

10. Δημιουργείστε τη δική σας Art Collection

google art

Η τέχνη είναι ένα μέσο «εξευγενισμού» της ψυχής και του πνεύματος!!!. Το Google’s Art Project είναι ένα καινοτόμο εργαλείο το οποίο παρουσιάζει περισσότερες από 150 συλλογές από 40 χώρες. Αρχικά μπορείτε να θαυμάσετε περισσότερα από 30.000 έργα τέχνης και στη συνέχεια να δημιουργήσετε τη δική σας gallery ή και να δείτε galleries άλλων χρηστών.

11. Ανακαλύψτε τη Μουσική

sound

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μάθησης. Μπορούμε να μάθουμε μέσα απ’ αυτήν αλλά και μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο διευκόλυνσης της μαθησιακής διαδικασίας. Επισκεφτείτε το SoundCloud και ανακαλύψτε νέα είδη μουσικής, νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες ή και γιατί όχι ανεβάστε και τα δικά σας μουσικά κομμάτια και μοιραστείτε τα με όλο τον κόσμο!!!

12. Ανακαλύψτε Νέους και Παλιούς Χάρτες

map

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι οι χάρτες αποτελούν ένα εργαλείο μάθησης? Και γιατί όχι? Οι χάρτες μας μαθαίνουν γεωγραφία, ιστορία και πολιτισμό. Βρείτε μία μεγάλη συλλογή από παλιούς χάρτες στα sites  University of Illinois, How the World was Imagined, Old Maps Online και στη συνέχεια κατεβάστε το Google Earth για μία 3D experience!!!

13. Συνομιλήστε στο Twitter Chats

twitter

Το TwitterChat δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να συνδιαλέγονται χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο hashtag και κάνει tweets χρησιμοποιώντας αυτό το hashtage. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά επισκεφτείτε τα: LmChat, Chat2Lrn, talktech, Wiki of Twitter Chats.

Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT

Πηγή: http://theelearningcoach.com

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: