jump to navigation

Εκφραστείτε Θετικά! Μπορείτε!!! Ιανουαρίου 21, 2014

Posted by Dimitra Zervaki in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

quote writingΝαι, ξέρω. Αυτό το blog αναφέρεται στη μάθηση και μάλιστα στο πώς θα μαθαίνουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο τίτλος του σημερινού άρθρου δεν παραπέμπει άμεσα στην μάθηση όμως πιστεύω ότι από τις ακόλουθες αράδες κάτι μπορεί να μάθει κανείς!

Διάβασα σήμερα ένα άρθρο στο site της FastCompany το οποίο είχε τίτλο «8 Simple Scientifically Proven Ways to Improve your Writing» το οποίο προτείνει συγκεκριμένους τρόπους ώστε τα posts που γράφει κάποιος να κερδίσουν πολλά “likes” και υψηλό “sharing”. Μεταξύ αυτών των 8 τρόπων, ο 4ος για την ακρίβεια, αναφερόταν στο γεγονός ότι τίτλοι άρθρων που περιέχουν λέξεις αρνητικές, σκοτεινές και επιθετικές κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να τα διαβάσουν και να τα μοιραστούν.

Πολλοί από εσάς ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι μπαίνετε στον κόπο να ανοίξετε και να διαβάσετε ένα post το οποίο είναι «τρομακτικό», «σοκαριστικό». Ένα post που ο τίτλος του φέρνει την καταστροφή. Σ’ ένα τέτοιο άρθρο «έπεσα» πάνω εχθές (πριν διαβάσω δηλαδή το post της FastCompany). Ο τίτλος του: «Γης μαδιάμ. Κυριολεκτικά όμως» το οποίο είναι αναρτημένο στο site Parallaxi (πραγματικά αυτό το site αποτελεί ένα δυνατό διαδικτυακό εργαλείο της Β. Ελλάδας).

Το άνοιξα γιατί ήμουν περίεργη να δω σε τι αναφέρεται μιας και θεωρώ αυτούς τους τίτλους «προβοκατόρικους». Αναφερόταν σε παραδείγματα αυθαιρεσίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τα οποία οι διάφορες αρχές δεν κάνουν τίποτα για να επιλυθούν. Και μάλιστα ο τίτλος ήταν εμπνευσμένος από μία αφίσα ενός κέντρου διασκέδασης που βρίσκεται σε κάποια κολόνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η λογική σωστή. Οι πολίτες κάθε πόλης πρέπει να ενδιαφέρονται για τα κοινά, πρέπει να απαιτούν την ποιότητα στη ζωή τους. Όμως θα πρέπει  να αναλαμβάνουν δράση για να την επιτύχουν. Ένα άρθρο το οποίο έχει έναν τίτλο «καταστροφολογικό» και ως κείμενο μία παράθεση προβλημάτων δεν νομίζω ότι προσφέρει τίποτα περισσότερο από το να βγάλει την οργή του και το θυμό του ο συντάκτης του. Άντε, το πολύ πολύ να πάρει και κάποια likes & shares στα social media από ανθρώπους που είναι εξίσου θυμωμένοι.

Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού όμως. Αντί να είμαστε μόνιμα σε μία κατάσταση γκρίνιας, θυμού, αρνητικής/θετικής κριτικής μήπως θα έπρεπε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση καταρχήν μέσα μας; Μήπως θα πρέπει να επιζητούμε να βλέπουμε τις ευκαιρίες μέσα στα προβλήματα; Μήπως ο συντάκτης αυτού του άρθρου θα μπορούσε να παραθέσει τα ίδια προβλήματα από μία διαφορετική οπτική; Αυτή της λύσης, αυτή των εποικοδομητικών προτάσεων, της ατομικής και κατ’ επέκταση της συλλογικής δράσης;

Επιστρέφω από εκεί που ξεκίνησα…

Τα «αρνητικά» άρθρα με τους «επιθετικούς» τίτλους τραβούν την προσοχή των ανθρώπων γιατί όλοι εμείς είμαστε εκπαιδευμένοι στο να βλέπουμε τα στραβά, να χαιρόμαστε με την κριτική και να τρεφόμαστε απ’ αυτήν (κι εγώ αυτή τη στιγμή το κάνω σ’ ένα βαθμό αυτό…). Έτσι βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από τους άλλους, τους «κακούς». Έτσι αισθανόμαστε ότι είμαστε γνώστες, ότι είμαστε σπουδαίοι. Οι «επιθετικές» λέξεις ξυπνούν μέσα μας τα primitive ένστικτά μας. Γι’ αυτό μας έλκουν!

Όμως έχουμε εξελιχτεί. Δεν ζούμε πλέον στα σπήλαια. Υποτίθεται ότι είμαστε πιο συνειδητοί, ότι πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρούμε μπροστά.

Τι θα πρότεινα; Ναι να βλέπουμε τα προβλήματα αλλά σαν ευκαιρίες, σαν triggers δημιουργικής επίλυσής τους και έτσι να τα εκφράζουμε σε κάθε μορφή επικοινωνίας!

Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός που το αρνητικό πρέπει να μετατραπεί σε θετικό, σε δημιουργική, πολλές φορές ανατρεπτική αλλά και συλλογική δράση!!!

Και μην ξεχνάτε! Πρέπει να αναλαμβάνουμε και εμείς τις ευθύνες που μας αναλογούν!!!

 Ντέμη/Δήμητρα Ζερβάκη

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: