jump to navigation

Τα Video-games Μπορούν να μας Μάθουν πώς να Αλλάξουμε τον Κόσμο 9 Νοεμβρίου, 2012

Posted by Dimitra Zervaki in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

Εδώ και ένα χρόνο με απασχολεί πολύ έντονα ένα θέμα (ίσως και εσάς) σχετικό με τα video-games. Και ειδικότερα με το πόσες ώρες παιδιά-νέοι άνθρωποι-ενήλικες βρίσκονται μπροστά σε έναν Η/Υ ή σε ένα Play Station και «χάνονται» μέσα από μία διαδικασία γνωστή ως «have fun».

Αυτό το θέμα με απασχόλησε και σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, λόγω του ότι μερικές φορές θεωρώ και τον εαυτό μου addicted στα video-games αλλά βλέπω και το γιο μου, ένα οκτάχρονο παιδί,  να είναι «κολλημένος» (όπως  λέμε στην καθομιλουμένη) σε συγκεκριμένα παιχνίδια και κυρίως serious games (και όπως φυσικά θα καταλαβαίνετε αυτό οδηγεί σε διάφορες » συρράξεις»!).

Η  αύξηση  των χρηστών video-games ανά τον κόσμο έχει πάρει εκπληκτικές διαστάσεις και φυσικά όπως «επιβάλλεται» από το νόμο της εξέλιξης διάφορα επιστημονικά πεδία ασχολούνται με αυτό το φαινόμενο.

Ερωτήσεις που έθετα για καιρό στον εαυτό μου ήταν: πόσες ώρες την ημέρα είναι το ιδανικό να παίζω παιχνίδια; Πόσο χρόνο πρέπει να επιτρέπω στο παιδί μου να αφιερώνει μπροστά στο Nintendo ή στο Play Station; Πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε «δημιουργικά» και «αποτελεσματικά»; Αναπτύσσουν μία διαδικασία τύπου «guided mastery» (δανείζομαι τον όρο από τη θεραπεία της καθοδηγούμενης επιβολής που έχει αναπτυχθεί από τον Bandura για αντιμετώπιση φόβων); Τελικά μας βάζουν σε μία διαδικασία μάθησης ή μας «αποκοιμίζουν»;

Από την μία έλεγα ότι πρέπει να είμαι αυστηρή γιατί τα video-games σε οδηγούν στο να χάνεις την επαφή σου με την πραγματικότητα, σε κάνουν να ζεις σε έναν άλλο κόσμο που είναι σαφώς πιο «ευχάριστος» και «διασκεδαστικός» (ειδικά σε περιόδους Κρίσης) και σε υποβάλλουν σε μία διαδικασία να «αφήνεις» ένα καλό βιβλίο στην άκρη, να «αποφεύγεις» να βρεθείς με φίλους…

Από την άλλη όμως αυτό που παρατηρώ, και φαντάζομαι όλοι σας, είναι ότι σχεδόν τα πάντα μπορούμε να τα κάνουμε  πλέον με τη χρήση ενός υπολογιστή, με τη χρήση των νέων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, των νέων web3 εργαλείων τα οποία μας προσφέρουν πολλές δυνατότητες σε πολλαπλά επίπεδα.

Κάνοντας λοιπόν μία έρευνα στην παγκόσμια βιβλιογραφία,  προσπαθώντας να πάρω επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις (διότι είμαι scientific-oriented), «γνωρίστηκα» με την επιστήμη του Gamification και τελικά πιστοποιήθηκα και ως Gamification Expert (τόσο πολύ με ενθουσίασε αυτό το επιστημονικό πεδίο). Μέσα από αυτό το «ταξίδι» που έκανα στον κόσμο της «Παιχνιδοποίησης» ένωσα πολλά κομμάτια του πάζλ και τελικά κατέληξα ότι τα video-games μας μαθαίνουν πολλά και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στο πεδίο της μάθησης με στόχο να «επανασχεδιάσουμε» τον κόσμο μας!!!!

Σας παραθέτω ένα βίντεο από μία ομιλία της Jane McGonigal, μιας σχεδιάστριας βίντεο παιχνιδιών και συγγραφέας του βιβλίου «Reality Is Broken: Why Games Make Us Better and How They Can Change the World», η οποία πραγματικά με ένα πολύ διασκεδαστικό τρόπο, μέσα σε λίγα λεπτά, μας δίνει απαντήσεις για το πώς θα πρέπει τελικά να «τοποθετηθούμε» απέναντι στην νέα αυτή πραγματικότητα που θα την ονόμαζα «video-game dominated reality»!!!

Δείτε το!!! Αξίζει τον κόπο!!! Άλλωστε ζούμε σ’ αυτή τη νέα εποχή/πραγματικότητα και αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα πρέπει όλοι μας να μπορούμε άμεσα και αποτελεσματικά να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα!!! Και πού ξέρετε; Μπορεί τα video-games να αποτελέσουν έναν καινοτόμο τρόπο μάθησης και εκπαίδευσης των ανθρώπων που θα τους βοηθήσει να «ξεφύγουν» από την Κρίση που έχει επέλθει από τη επιβολή του «Παγκόσμιου Μινώταυρου»!!!! (Γιάννης Βαρουφάκης)

 Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP

 Πηγή: